Házi málna lekvár
Sziasztok!
Ma egyik lekváromat osztanám meg,amit magam készítettem el,bár legkisebbik öcsikém besegített néha :) Igazán egyszerű a recept,nem nagy ördöngösség!
Házi magos málna lekvár:
- 3kg lémálna
- 55 dkg cukor
- 2 csomag Haas Quittin 3:1 zselésítőszer
Menete:
Igazán egyszerű!
1. Először is a befőttes üvegek sterizilását ( forró,mosogatószeres vízzel) végzem el,hadd száradjanak,amíg a lekvárral készülök.
2. Sok helyen olvastam,hogy lepaszírozzák a málnát,mivel sokan nem szeretik a magokat. Mi inkább szeretjük,ha van,elvégre nem szedegetjük ki,mikor maga a gyümölcsöt esszük :) de kinek mi. Miután megmostam a lémálnát,egy sima tiszta törülközőre tesszük száradni. Lehet más anyagra is,a lényeg,hogy olyat rakj a gyümölcs alá,amit nem sajnálsz,ha piros lesz.
3. Ha mindez meg volt,előveszünk egy nagy lábost,beletesszük a lémálnát,majd a zselésítőszert. Jól elkeverjük,csomómentesre. Hozzátenném,hogy ez gluténmentes,így nem lesz baj,aki érzékeny rá ÉS nem kell annyi cukrot használni,mint egy átlagos,hagyományos lekvár főzéshez.
4. Az utasítás szerint 1,5kg-hoz kell adni negyed deka cukrot,nekem egy fél kilóra jött ki,de többet tettem bele,mert a gyümölcs elég savanykás ízű volt. Szépen felforraljuk az egészet,hozzáadjuk a megadott mennyiségű cukrot és újra felforraljuk,majd 5 percig főzzük még.
5. Nálunk öcsikém segített,amíg keverte folyamatosan,addig egy nagy tepsibe forró vizet engedtem és a sterizilált üvegeket beletettem. Szépen merőkanalanként öntöttem bele a lekvárt,míg meg nem telt az üveg.
6. Ezután szorosra rácsavarjuk a befőttes üveg tetejét és feje tetejére állítjuk,kb. 5 percig. Miután letelt az idő,pokróccal kibélelt helyre tesszük,míg ki nem hűl teljesen.
7. Végeredményben pedig,ha szeretnétek míg inkább mutatóssá tenni lekvárjaitokat,készítsetek,tervezzetek saját címkét. Több program is van fenn.