2015. júl 01.

Házi málna lekvár

írta: NonaSilver
Házi málna lekvár

Sziasztok!

Ma egyik lekváromat osztanám meg,amit magam készítettem el,bár legkisebbik öcsikém besegített néha :) Igazán egyszerű a recept,nem nagy ördöngösség!

11666046_788028934629577_9071991074244082448_n.jpg

Házi magos málna lekvár:

- 3kg lémálna

- 55 dkg cukor

- 2 csomag Haas Quittin 3:1 zselésítőszer

Menete:

Igazán egyszerű!

1. Először is a befőttes üvegek sterizilását ( forró,mosogatószeres vízzel) végzem el,hadd száradjanak,amíg a lekvárral készülök.

2. Sok helyen olvastam,hogy lepaszírozzák a málnát,mivel sokan nem szeretik a magokat. Mi inkább szeretjük,ha van,elvégre nem szedegetjük ki,mikor maga a gyümölcsöt esszük :) de kinek mi. Miután megmostam a lémálnát,egy sima tiszta törülközőre tesszük száradni. Lehet más anyagra is,a lényeg,hogy olyat rakj a gyümölcs alá,amit nem sajnálsz,ha piros lesz.

3. Ha mindez meg volt,előveszünk egy nagy lábost,beletesszük a lémálnát,majd a zselésítőszert. Jól elkeverjük,csomómentesre. Hozzátenném,hogy ez gluténmentes,így nem lesz baj,aki érzékeny rá ÉS nem kell annyi cukrot használni,mint egy átlagos,hagyományos lekvár főzéshez.

4. Az utasítás szerint 1,5kg-hoz kell adni negyed deka cukrot,nekem egy fél kilóra jött ki,de többet tettem bele,mert a gyümölcs elég savanykás ízű volt. Szépen felforraljuk az egészet,hozzáadjuk a megadott mennyiségű cukrot és újra felforraljuk,majd 5 percig főzzük még. 

5. Nálunk öcsikém segített,amíg keverte folyamatosan,addig egy nagy tepsibe forró vizet engedtem és a sterizilált üvegeket beletettem. Szépen merőkanalanként öntöttem bele a lekvárt,míg meg nem telt az üveg.

6. Ezután szorosra rácsavarjuk a befőttes üveg tetejét és feje tetejére állítjuk,kb. 5 percig. Miután letelt az idő,pokróccal kibélelt helyre tesszük,míg ki nem hűl teljesen.

7. Végeredményben pedig,ha szeretnétek míg inkább mutatóssá tenni lekvárjaitokat,készítsetek,tervezzetek saját címkét. Több program is van fenn. 

Szólj hozzá

házi ízek