Svéd mézeskalács
Sziasztok!
December eleje van és ez sok nő számára már egyenlő a karácsonnyal. Ilyenkor már gondolkodunk,hogy a fa hova kerüljön,milyen legyen és mekkora,sőt valaki az illatra is megy. Az ajándék ötletekkel együtt,a sütemények felsorakoznak listánkon. Hogy a hangulatot előidézzük,megmutatom az egyik receptet,édesanyám találta még évekkel ezelőtt az IKEA-ban. Svéd mézeskalács,a különbség : gyömbér és kakaópor.
Tavaly elkészítettem a hagyományos -és a svéd mézeskalácsot. Nos utóbbi jobban fogyott,így a sima ment mindig a fára dísznek,míg a kakaós ajándékba vagy szimplán nasinak. Hamar megpuhul,így fára nem ajánlom,mert lepotyognak a drágák,mint amikor a fiúk díszítik szaloncukorral a fát :)
Svéd mézeskalács recept:
90 dkg liszt
2 ek. szódabikarbóna vagy sütőpor
25 dkg cukor
25 dkg margarin
2 db tojás sárgája
2-3 ek púpos keserű kakaó
40 dkg méz
ízlés szerint őrölt gyömbér,ő. szegfűszeg,ő. fahéj,ő.ánizs és reszelt narancs v. citrom héja
viszont a sima mézeskalács fűszerkeverék is megfelel,ha egyszerűsíteni szeretnéd a dolgot.
Menete:
1. A száraz hozzávalókat jól összegyúrod.A mézet egy lábosba teszed a cukorral együtt,majd folyamatos keverés mellett felforraljuk. Nem kell aggódni,nem fog leragadni
2. A felforrt mézet öntsük a tésztára,majd gyúrjuk át újra. Ezután a 2 db tojás sárgáját tegyük bele és újra átgyúrjuk,míg kemény tésztát nem kapunk. Ezután fél órát pihentetjük.
3. A pihentetés után lisztezett felületen kinyújtjuk tetszőleges vastagságnyira és a kívánt formával kiszaggatjuk.
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket,és a megmaradt tojás fehérjével megkenjük a sütemények tetejét.
5. Előmelegített sütőben készre sütjük 160-180 C fokon. Én általában a nagyi módszer szerint csinálom: ha jön az illata a süteménynek készen van,persze a biztonság kedvéért tű próbát végzek.
6. Ha díszíteni is szeretnénk,akkor 1 db tojás fehérjét 2 ek víz és150-200 g porcukorral keményre verjük,majd zsákba tesszük és fantáziánkra bízva alkotjuk meg a sütiket. :)