One Piece torta
Sziasztok!!! :)
Igaz tavalyi a kép,de életem első fondantos tortám. Sok félét készítettem már,de általában krémmel borítottam és díszítettem. Barátnőm bátorított rá,amit köszönök is. Tudom van benne hiba,de nagy szeretettel készítettem párom 25. születésnapjára. Nagy anime rajongók vagyunk és egyik kedvencünk a One Piece,ahol is az egyik hajójuk orrát örökítettem meg. Maga a torta fekete erdő ízű,csokis-vaníliás házi piskótával.
Piskóta receptje:
- 6 db tojás
- 1 csepp citromlé
- 1 csipet só
- 5 ek cukor
- 1 ek vaníliás cukor
- 6 csapott ek finomliszt
- 0.5 csomag sütőpor
Elkészítése:
Egy 26-os átmérőjű kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral (csak az alját) és a sütőt bemelegítjük 180 fokra.A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk, vigyázva, ne kerüljön a fehérjébe sárgája.A fehérjét egy keverőtálba öntjük, beletesszük a sót és a citromlét. Habverővel felverjük addig, amíg majdnem kemény lesz, akkor a kristálycukrot kanalanként belekeverjük. Egy-egy kanállal addig keverjük, míg nem érezni már a cukrot. Ha már az összes cukrot belekevertük, még egy percig verjük.Most egyesével belekeverjük a tojássárgákat. Itt már jó kemény masszánk lesz. Következik a liszt hozzáadása. A lisztet elkeverjülk a sütőporral és 1 -2 kanállal gyors-durva mozdulatokkal fakanállal belekeverjük a masszába, majd a többit óvatosan-lassan. Nem kell, hogy teljesen sima legyen.A masszát beleöntjük a formába és mehet a sütőbe.
Meggyes krémhez:
- 1 üveg meggy befőt (magozott)
- 4 evőkanál finomliszt( vagy vaníliás puding)
- 3 ek cukor
Csoki krémhez:
- 1 csomag csokis pudingpor
- 3 ek cukor
- 4 dl tej
- 1 dl Hulala (tejszín)
- A meggybefőtt levét leszűrjük, a díszítéshez szükséges meggyszemeket félretesszük.
- A felfogott levet vízzel 5 dl-re egészítjük ki.
- A krémet készíthetjük 4 ek liszttel vagy puddingporral, tej helyett a meggylével főzzük fel. A maradék meggyszemeket is nyugodtan hozzákeverhetjük. Hűvős helyen hagyjuk kihűlni, közben néhányszor megkeverjük.
- A csokis pudingot az utasítás szerint elkészítjük, de csak 4 dl tejjel főzzük fel.Hűtjük, ha teljesen kihűlt, a felvert tejszínnel kikeverjük.
- A kihűlt piskótát 3 részbe vágjuk. A lapokat esetleg meggyaromával meglocsolhatjuk.
- Az alsó lapot a csokis krémmel kenjük meg, a középső lapot pedig a meggyes krémmel, majd a felső lapot is ráhelyezzük, a kimaradt krémmel még kívülről megkenjük.
Fondant:
- 1kg natur fondant
- Dr. Oetker gél alapú ételfesték (fekete,citrom,piros)
- étkezési keményítő a nyújtáshoz
Menete:
Készen vettem 1kg natur fondantot cukrászatban kb 1500-2000 Ft között mozog. Vettem hozzá fekete,piros,citromsárga ételfestéket a Dr.Oetker gél alapút. Szépen összegyúrtam,míg egyenletes színt nem kaptam. A narancsot a két alap színnel (piros és sárga) kevertem ki. Étkezési keményítővel meghintett deszkán nyújtottam ki 0,5-1cm vastagnyira a színes fondantot. Azért jobb az étkezési keményítővel,mert kevésbé ragad. Kevésbé szakad a fondant is. Miután kellő nagyságúra kinyújtottam a fekete alapot,óvatosan a kész tortára tettem,majd szépen kis lapát segítségével simítottam,ahogy haladtam. Kézzel is lehet,ki hogy érzi. A színesebb fondantból késsel kivágtam a kívánt formákat,majd kevés víz segítségével "ragasztottam" oda a lapokat. Miután megalkottam a Thousand Sunny-t,vízzel lekentem és hűtőbe tettem.